Huisvesting

Huisvesting


Hangoordwergkonijntjes dienen net zoals andere huisdieren goed verzorgd te worden. Ze hebben nood aan een juiste en veilige omgeving. Daarom is het aanschaffen van een degelijk hok zo belangrijk. De minimale aanbevolen kooiruimte voor een enkel konijntje is 120 cm breed, 60 cm diep en 60 cm hoog. De voorkeur gaat naar een hok binnen, of buiten maar dan altijd goed beschermd tegen weer en wind. 

Het is belangrijk dat ze de nodige bewegingsvrijheid hebben, daarvoor is een ren een goede oplossing. Online en in heel wat dierenspeciaalzaken zijn verschillende soorten hokken te vinden. 

Voorbeeld van dierencompleet.nl

Speelgoed 

Zorg voor voldoende veilig en knaagbaar speelgoed. Een konijn doet niets liever dan knagen en bijten op verschillende dingen. Deze speeltjes hoeven niet duur te zijn, het kan zelfs gaan over een kartonnen doosje, een oude telefoongids, een rieten mandje enzovoort.

Schuilplaats 

Konijnen hebben plaatsen nodig waar ze kunnen schuilen. Een simpel houten plankje boven de grond waar ze altijd kunnen opspringen kan al een goed idee zijn. Een houten kistje in hun hok is ook een goed alternatief. Belangrijk: konijntjes kunnen beter tegen de koude dan tegen fel zonlicht. Wanneer het konijnenhok op een plaats staat waar de zon aankan, zorg dan zeker voor een schuilplek. Ze zullen het anders veel te warm krijgen en dit kan bij hoge temperaturen dodelijk zijn voor het konijntje.

Bodembedekking 

De bodem van het konijnenhok zal je moeten bedekken met een gepaste bodembedekker. Dit moet geen duur merk zijn, maar vooral stofvrij. Cocoon is hier een goed voorbeeld van en kunnen we jullie ook aanraden. Andere varianten kunnen ook van toepassing zijn, vraag in de winkel naar stofvrije houtkrullen of een ander alternatief zoals AubiChick. Deze bodembedekker wordt normaliter gebruikt bij kippen, maar kunnen ook perfect voor konijntjes gebruikt worden. 

HA 012 20_Aubichick_def.jpg

Stro

In het konijnenhok is het ook goed om stro te leggen, waar de konijntjes aan kunnen knabbelen en onder kunnen schuilen. Stro is vooral belangrijk in de winter. Tijdens de koude dagen kunnen ze hieronder schuilen of op gaan liggen.

HA 332 15_Stro.png

 

Hooi 

Zorg voor een constante aanvoer van hooi. Konijnen zijn grazers, daarom is het belangrijk dat ze dag en nacht aan het hooi kunnen knabbelen. Het hooi heeft ook een positief effect op de spijsvertering van het konijn. De hoeveelheid hooi per dag komt bijna overeen met de grote van het konijntje zelf. 

Hieronder zie je ook een afbeelding van een zak kruidenhooi. Kruidenhooi is ook een mooie afwisseling voor jouw hangoortje en motiveert ook tot het opnemen van hooi. Let wel op dat het hooi ook van goede kwaliteit is, cocini kruidenhooi is hier een goed voorbeeld van.

Ook een ware traktatie voor jou Hangoortje kan zijn, het geven van Timothy Hooi, dit hooi heeft een hoog vezelgehalte en wordt vaak ook gegeven aan moeilijke hooi eters, omdat het hooi ook een laag calcium gehalte heeft en lange vezels. Heerlijk geurend en smaakvol hooi dus.