Voeding

Voeding

Biks
Waarom Mijten Rabby Breed geven ?

Op aanraden van andere fokkers kozen wij voor de Rabby Breed. Bij onze opstart van de fokkerij werden we dan ook met raad en daad bijgestaan door iemand van het Mijten team.

Rabby Breed is op een speciale manier geproduceerd en samengesteld met een grote variatie aan enkel konijnvriendelijke  ingredienten die noodzakelijk zijn voor de algemene ontwikkeling van jonge konijntjes. Konijntjes hebben een heel gevoelige dunne darmwand tot ze een leeftijd van 14 weken hebben.  Daarom is het heel noodzakelijk de juiste voeding te geven en niet steeds een verandering te brengen in het voedingspatroon. Rabby Breed is heel goed voor jonge konijntjes en kan zonder problemen levenslang gegeven worden. 
 
Meer info over dit voer vind je op www.mijten.be


 
 
 
 
Hooi
Waarom konijntjes hooi moeten hebben ?

Daar er behoefte is aan een grote portie vezels dagelijks moet hooi steeds op het menu staan voor konijntjes.  Best is te zorgen dat ze dag en nacht kunnen beschikken over hooi. Door het kauwen en knabbelen van veel hooi ga je ook mogelijks tandproblemen vermijden.

Kruiden
Waarom kruiden goed zijn ?

Konijntjes zijn van nature herbivoren wat wil zeggen dat het planten en grassen eters zijn. In het wild knabbelen ze de hele dag aan verschillende planten. Dit hebben ze nodig omwille van het vezelgehalte en bevordering van de algemene gezondheid.
Er bestaat een waaier aan kruiden zowel vers als gedroogd , de belangrijkste zijn ; munt, tijm, citroenmelisse, oregano/marjolein, snijselder, peterselie, salie …
 
Wissel steeds af, langdurig dezelfde (bepaalde) kruiden geven kan op een gegeven moment ongewenste bijwerkingen geven.

Fruit
Waarom fruit ?

Aan fruit heeft een konijn niet zo een behoefte, een stukje appel, bessen, aardbeien, watermeloen, maar wees hier erg voorzichtig mee, fruitsoorten bevatten meestal veel en onnodige suikers maar bessen bevatten dan weer heel veel antioxidanten die de lichaamscellen beschermen tegen radicale invloeden van buitenaf.

Groenten
Waarom groenten ?

De algemene regel voor groenten zijn eigenlijk de volgende, al wat boven de grond groeit is goed, met uitzondering van knolgewassen. Dus wortelkruid is gezonder dan de wortel en ui , prei, look en bieslook zijn helemaal geen goed idee. Groeten zijn meestal wel goed voor konijntjes, omwille van de vezel en vitamientjes, maar zoals altijd wissel heel veel af.

Takken en twijgjes
Waarom takken en twijgjes?

Vooral wilgenhout zijn konijntjes gek op, eigenlijk gaat het hun vooral om de bast van het hout, hierin zitten de goede elementen. Hazelaar, wilg en beuk zijn de drie belangrijkste zowat, ook takken van fruitbomen die fruit geven wat wij zelf eten.

Snacks
Waarom snacks geven?

Snacks zijn een noodzaak, een extraatje al dan niet als beloning zal zeker helpen konijntjes socialer te maken en de omgang bevorderen.
 
Let wel op, bij aankoop van snacks let vooral op dat deze vrij zijn van toegevoegde suikers, kleurstoffen en chemische aroma’s. Dit zijn 3 elementen welke echt belastend zijn voor konijntjes en dus helemaal te vermijden. Knaagstenen zijn helemaal uit den boze, dierenspeciaalzaken raden deze aan omdat ze zogezegd goed zijn voor de tandjes. Knaagstenen zullen er voor zorgen dat de tandjes fout afslijten en kristallen vormen in de urinewegen wat tot nare gevolgen kan leiden.

Hieronder enkele gezonde konijnensnacks, te verkrijgen bij www.mijten.be