Verzorging

Verzorging

Vacht

Heel erg veel verzorging aan de vacht van een Nederlandse hangoordwerg is niet nodig. Andere soorten konijnen, zoals langharige konijnen hebben echter veel meer vachtverzorging nodig. Net zoals een kat of hond wast de hangoordwerg zichzelf dagelijks. In tegenstelling tot andere huisdieren wordt er sterk afgeraden een konijntje zelf te wassen met water en/of zeep, laat dit aan de natuur over! Een natte konijnenhuid brengt heel wat andere beestjes met zich mee zoals bacteriën, insecten enzovoort.  

Tijdens de verhaarperiodes in het voor- en najaar kan je jouw konijntje een handje helpen en eventueel wel een kambeurt geven. Gebruik hiervoor een zachte vachtborstel, deze zal vuil en losse haren verwijderen én stimuleert een goede bloedsomloop. Daarnaast kan je, moest het nodig zijn een kammetje gebruiken om klitten te verwijderen, maar deze komen maar zelden voor bij de Nederlandse hangoordwerg.

Nagels

Het kan soms aangewezen zijn de nagels van je konijntje te knippen. De nagels van konijnen in de vrije natuur slijten op een natuurlijke manier, maar aangezien een konijntje als huisdier in een hok leeft of in een ren op gras en zand krijgen hun nageltjes de kans niet om vanzelf af te slijten.

Gebruik hiervoor het juiste materiaal! Er bestaan speciale nageltangetjes of nagelschaartjes speciaal voor het knippen van konijnennageltjes. Een konijnennagel bestaat altijd uit een dood en levend deel, belangrijk om altijd een paar mm van het levende deel weg te blijven! Als je hier niet zo vertrouwd mee bent, kan je altijd terecht bij een dierenarts!

 

Tanden

Het gebit van een konijn is zeer belangrijk, zonder een goed gebit kunnen ze moeilijk of zelfs niet eten. Zorg voor kauwmogelijkheden om zo te voorkomen dat de tanden niet te lang worden bijvoorbeeld hooi of wilgentakken. Zo nodig kunnen de tanden worden bijgevijld.

Let op met suikerrijke en kleurrijke snacks die je in vele dierenwinkels kan vinden! Dit is enerzijds niet gezond voor je konijn, maar kan ook net zoals bij mensen rotte tanden veroorzaken.

Hok

Reinig minimaal één keer per week het hok. Belangrijk dat u het hele hok leeghaalt! Afhankelijk van konijn tot konijn en ook van de temperatuur kan het nodig zijn het hok vaker schoon te maken. Wij raden aan om Hippalgo Box Free te gebruiken na het leegmaken van het volledige hok. Dit is een paardenmiddel en ziet eruit als bakmeel. Het is een droog product en dient ook droog en donker bewaard te worden. Van dit poeder zal je een kleine hoeveelheid verdelen over het hok, gebruik hiervoor een keerborsteltje bijvoorbeeld. Het middel zal de bodem van je hok droog houden en voorkomt de ontwikkeling van bacteriën, schimmels en virussen.

Hokbenodigdheden

Vervuilde drinkflessen en/of eetpotten zijn nooit goed voor de gezondheid/hygiene van jou Hangoortje. Wekelijks haken we de drinkflessen af en worden deze gespoeld met proper water, samen met de eetpotten, dagelijks vullen we de flessen bij met vers leidingwater (nooit regenwater). Tijdens hetere periodes worden er een aantal flessen gevuld met leidingwater in de koelkast bewaard. Dit zorgt steeds voor fris en gezond water voor de dieren, wat dan 2X daags wordt bijgevuld.  Water dat in de bloedhete zon vertoeft kan een temperatuur behalen van +/- 45 graden C en zal weer een bron worden van allerlei besmettingen zoals salmonella.

Maandelijks worden alle toebehoren goed gereinigd in heet water met daaraan weer een paardenmiddel aan toegevoegd. Het product VIVIDERM  BOXCLEAN en is een samenstelling van etherische oliën, dit product heeft een quasi zelfde werking als menig ander chemisch reinigingsproduct maar dan met respect voor milieu, mens en dier.  Ook kan je het product gemengd met water door het hok vernevelen ter verfrissing en insectenverwering. Opgelet nooit rechtstreeks op de dieren gebruiken.

Een goede hygiëne is dus uiterst belangerijk!